Namaz

Gece namazı nedir? Teheccüt ne zaman kılınır?

Written by admin

Gece namazı nedir? Teheccüt ne zaman kılınır?

Teheccüt; hem uyumak hem de uyanmak manalarına gelmektedir.

Teheccüt namazo, gece kılınan namaz anlamına gelir. Yatsı namazından sonra teravih ve vitir namazının dışında, uyumadan sonra veya bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınan gece namazlarının tamamı için teheccüt ifadesi kullanılmaktadır.

Peygamberimizin (sav) sürekli olarak devam etiği teheccüt namazı, sevabı çok bir ibadet olup mü’minler için menduptur. Kur’an-ı Kerim’de;

“Gecenin bir kısmında uyanarak sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl (böylece) Rabb’inin seni övgüye değer bir makama göndereceğini umabilirsin.” (isra Suresi 17/79) buyrulmaktadır.

Peygamberimiz (sav) “Kim gece uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa Allah’ı çok zikreden erkekler ve kadınlardan yazılır.” Buyurmuştur.

“Onlar için saklanan müjdeyi kimse bilmez.” (Secde Suresi, 17)

Bir hadisi şerifte de Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu: “Gece namazına devam ediniz. Zira sizden evvelki Salihlerin adet ve mutatlarındandır. Sizi Rabb’inize yaklaştırma, günahların affına ve nefsi günahlardan alıkoyma sebebidir.”

Gece namazına teheccüt namazı da denilir. Uykuda bulunmama yani gecenin tamamını uyku ile geçirmeme namazı demektir. Esas zamanı gecenin altıda bir bölümünün sonudur. Geceyi altıya bölersek bunun sonu beşinci bölümdür ve o vakit Cenab-ı Hakkın yeryüzüne rahmetiyle tcelli buyurduğu zamandır.

Teheccüt namazı dört veya sekiz rekat kılınacağı gibi iki rekat da kılınabilir. İki rekatta bir selam verilerek kılınması daha faziletlidir.