Dini Konular

İslami Bankacılık Nedir? İslami Bankacılık Caiz Mi?

Written by admin

Modern zamanlar modern çözümlerin oluşturulmasını gerektiriyor. Günümüzde bankacılık işlemleri ile sarılı olmadığımız bir gün bile yok. Ancak İslami bir hayatı benimsemiş insanlar için sıradan bankaları kullanmak çok da uygun değil. Neticede her işlemi faiz ile yoğrulan ve kazancının en büyük kısmını faizden elde eden bankalardan elde edilecek gelir muhakkak ki şüpheli durumuna düşecektir. Bu nedenle de zaman içerisinde İslami Bankacılık anlayışı oluşmaya başladı.

İslami Bankacılık Nedir?

İslami Bankacılık, banka işlemlerinin paradan para kazanma mantığına aykırı olarak çalışır. Yani bu bankalarda faiz geliri olmaz. Bankaya parasını yatıran mudiler garanti bir kazanç altına alınamaz. İslam dininde kesin olarak vaat edilmiş tüm kazançlara faiz şeklinde bakılmaktadır. İslami bankalarda ise yatırdığınız para artabileceği gibi bankanın kullandığı yatırım araçlarının zarar etmesi durumunda eksilebilir de. Günümüzde birçok İslami banka zararları müşterilerine yansıtmamakta ve bu sayede insanların para kaybetmesini önlemektedir. Ancak temel olarak işin mantalitesi bankanın kazancına ortak olmaktır denilebilir.

İslami Bankacılık Nasıl Ortaya Çıktı?

Özellikle petrolün İslam ülkelerinde ortaya çıkması bu ülke vatandaşlarının sahip oldukları petrol gelirlerini değerlendirebilmeleri için onlara kapı araladı. Bundan yaklaşık 40 yıl önce Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman, Irak ve İran gibi ülkelerde petrol nedeniyle hızlı bir zenginleşme oluştu. Fakat bu ülkelerdeki insanlar dini inançları nedeni ile faiz ile gelir elde eden bankaları kullanmak istemedikleri için kendi bankalarını kurmaya başladılar. Bu banka yapılaşması da zaman içerisinde farklı Müslüman ülkelere yayıldı. Günümüzde neredeyse birçok İslam ülkesinde faizsiz bankacılık yapılmaktadır.

İslami Bankacılık Caiz Mi?

Her ne kadar adı İslami bankacılık olsa da aslında İslami usullere uygun iş yapmayan bankaların kullanılması dinimizce sakıncalı olabilir. Birçok finans kurumu ihtiyaç duyduğu sermayeyi yurt dışından krediler ile temin etmektedir. Eğer sizin başvurduğunuz banka da bu şekilde batıdan faiz ile kredi alarak bu hizmeti sağlamakta ise daha kaynağında paranın İslami esaslara göre kirlenmesine yol açıyor demektir. Bu nedenle İslami bankalar arasında tercihte bulunurken hassasiyet göstermeli ve yatırımlarımızı dinimize uygun bir şekilde yapmaya çaba harcamalıyız. Bu gelip geçici dünyada biraz daha fazla para kazanmak için ahiretimizden olmayı hiçbirimiz istemeyiz.

Allah sizlerle beraber olsun ve yollarınızı aydınlatsın.