Dini Sorular ve Cevaplar

Gusül Bahsi – Gusül Hakkında Sorular 2

Written by admin

Gusül Bahsi – Gusül Hakkında Sorular 2

İdrardan sonra gelen akıntı (vedi) guslü gerektirir mi?

İdrardan sonra gelen beyaz ve bulanık sıvıya “vedi” denir. Vedi bazen ağır yük taşımaktan dolayı da gelebilir. Vedi, abdesti bozmakla birlikte guslü gerektirmez.

Hanefi mezhebine göre vedi, necaset-i galiza yani kaba pislik olarak değerlendirildiğinden dağıldığında el ayasını kaplayacak miktarda çamaşıra bulaşması halinde namaza engel kabul edilmiştir. Bu durumda belirtilen alan temizlenmedikçe vedi bulaşmış elbise ile namaz kılınması caiz değildir.

Abdest veya gusül alırken konuşmak abdeste ve gusle zarar verir mi?

Abdest veya guslederken konuşmak abdeste ve gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmamak adaptandır. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır.

Bu itibarla ihtiyaç olmadıkça abdest veya boy abdesti alırken konuşulmamalıdır. Bir zaruret veya ihtiyaç halinde konuşmakta ise bir sakınca yoktur.

Sarhoş olan birinin ayılınca gusül abdesti alması gerekir mi?

Gusül, cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden, orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların adet ve lohusalıkları bittiği zaman gerekir. Bunlardan birinin bulunmaması durumunda ayık kişi için gusül gerekmediği gibi sarhoş için de gerekli değildir. Fakat sarhoşken durumunun ne olduğunu bilemez bir halde olduğu için yıkanması iyi olur. Ancak sarhoş veya bayılmış olan kimse kendine geldiğinde çamaşırında meni bulursa gusletmesi gerekir.

Besmele ve niyet unutulduğunda gusül ve abdest sahih olur mu?

Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir. Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Şu kadar var ki abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur. Şafi mezhebine göre ise abdest ve gusülde niyet farz, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir.

Originally posted 2018-11-20 18:16:57.