Dini Konular Dini Sorular ve Cevaplar

Abdest Bahsi – Abdest Hakkında Sorular

Written by admin

Süt emzirmek abdesti bozar mı?

Abdest; ön ve arkadan idrar ve dışkı, vücuttan da kan, irin, ağız dolusu kusmuk vb. necis şeylerin çıkmasıyla ve kadınlara mahsus özel haller ile bozulur. Dolayısıyla süt emzirmekle abdest bozulmaz.

Kulak akıntısı abdesti bozar mı?

Bir ağrı ve sızı olmaksızın kulaktan, göbek ve gözden çıkan akıntı abdesti bozmaz. Akıntı ağrı ve sızıyla çıkarsa o zaman abdest bozulur. zira ağrı, yaranın varlığına delildir. Yaradan çıkan sıvı ise abdesti bozar.

Abdest alırken diş etinde kanama meydana gelen kişinin abdesti bozulur mu?

Bedendeki bir yaradan çıkıp yaranın dışına akan kan abdesti bozar. Ancak diş etinden çıkan kan, karıştığı tükürüğün yarısı veya daha fazlası kadar ise abdesti bozar.

Şafiilere göre ise abdest, sadece ön ve arkadan çıkan şeylerle bozulur. Bunların dışındaki yerlerden gelen sıvılar abdesti bozmaz. Dolayısıyla diş eti kanamasıyla abdest bozulmaz.

Abdest aldıktan sonra giyilen meste mesh etmek gerekir mi?

Mestler ayaklar yıkandıktan sonra abdestli iken giyildiğinde tekrar abdest alıncaya kadar üzerine mesh etmek gerekmez. Ancak abdesti bozulan kişi, yeni bir abdest alacağı zaman mest üzerine mesh yapar.

Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı?

Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözlerden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında ses çıkararak ağlaması kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz.

Namazda sesli olarak gülmenin hükmü nedir?

Namaz, huşu ve Allah’ın huzurunda bulunma bilinci ile kılınmalıdır. Bununla birlikte insan namazda iken her nasılsa sadece kendisinin duyacağı kadar gülerse namazı bozulur. Yakınında bulunanların işitebileceği kadar (kahkaha ile) gülerse hem namazı hem abdesti bozulur.

Peygamberimiz (SAV) “Sizden her kim namazda kahkaha ile gülerse abdest alarak namazını iade etsin.” Buyurmuşlardır.

İdrara sıkışık durumda iken namaz kılmak caiz midir?

Namaz, huşu ile ve Allah’ın huzurunda bulunma bilinciyle kılınmalıdır. Bu sebeple namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı huşu ve dikkati önleyici etki yapacağından bu halde iken namaz kılmak mekruhtur.

Kadınların başlarının açık olması abdestlerine zarar verir mi?

Müslüman hanımların tesettür / Örtünme kurallarına riayet etmeleri farzdr. Ergenlik çağından itibaren Müslüman bayanların namahrem (kendileri ile evlenebileceği) erkeklerin bulunduğu yerlerde ve evlerinden dışarı çıkarken başlarını örtmeleri dini bir gerekliliktir. Ancak bu kurallara riayet etmemek, örneğin başı açık olarak gezmek, abdesti bozmaz. Abdesti bozacak durumlardan biri meydana gelmedikçe almış olduğu abdestle namaz kılabilir.

Kadınlar abdest aldıktan sonra oje veya ruj sürerek namaz kılabilirler mi?

Abdest ve gusülde genel ilke, her birinde yıkanması farz olan uzuvları hiçbir kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Dolayısıyla abdestte veya gusülde yıkanması farz olan uzuvlara, daha önceden oje ve benzeri suyun bedene ulaşmasına engel olacak türden maddeler sürülmüşse bunların gusül veya abdestten önce bulundukları yerlerden temizlenmeleri gerekir.

Gusül ve abdest aldıktan sonra makyaj yapmak veya oje sürmekle abdest bozulmaz. Bu şekilde yapılan bir makyajla namaz kılınabilir.

Bilerek abdestsiz namaz kılınırsa ne olur? Böyle bir kimse dinden çıkmış olur mu?

Namaz için abdestin farz olduğunu inkar etmedikçe ya da alay etmek ve eğlence olsun diye böyle davranmadıkça kişi dinden çıkmaz. Ancak abdesti inkar olmasa da bile bile abdestsiz namaz kılmak büyük günahtır. Dolayısıyla böyle bir hareketten ötürü tövbe istiğfar etmek gerekir. Bu şekilde kılınan bir namaz vakti çıkmamış ise iade, çıkmış ise kaza edilmelidir.

Originally posted 2018-11-08 14:45:44.