Dini Sorular ve Cevaplar

Abdest Hakkında Sorular 2

Written by admin

Abdest Bahsi 2

Kusmak abdesti bozar mı?

Hz. Peygamber’in (sav) kustuğu için abdest aldığı rivayet edilmiştir. Ancak bunun ağız dolusu olması gerekir. Ağız dolusu kusulan şey ister yemek ister safra isterse kan olsun, abdesti bozar. Balgam ise tükrük hükmünde olup abdesti bozmaz. Ağız dolusu sayılmanın ölçüsü, gelen kusmuğun zorlanmadan tutulamayacak bir durumda olmasıdır. Aynı anda gelip toplamı ağız dolusu olan kusmukla da abdest bozulur. Şafiilere göre abdest sadece önden ve arkadan çıkan şeylerle bozulur. Bunların dışındaki yerlerden gelen sıvılar abdesti bozmaz. Dolayısıyla onlara göre kusmak abdesti bozmaz.

Gülmek abdesti bozar mı?

Namaz dışında gülmek abdesti bozmaz. Namazda iken yanındaki şahısların duyabileceği şekilde sesli olarak gülmek hem abdesti hem de namazı bozar.

Ancak namazda ses çıkarmadan tebessüm etmek namazı da abdesti de bozmaz.

Bazı mezhepler namazda gülmekle sadece namazın bozulacağı görüşündedirler.

Saç boyası, abdest ve gusle engel midir?

İçeriğinde kan gibi dinen temiz olmayan şeyler bulunmadığı sürece el veya başa sürülen kına, boya gibi maddelerin katı atıkları iyice yıkanıp sürüldüğü yerlerde temiz ve saf bir su akması durumunda, bunların deri ve saçlarda bıraktığı renk suyun deriye nüfuzuna engel olmaz. Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan kına, saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir.

Tuvalette abdest almak günah mı?

Abdest alınan yerin temiz olması esas olup necaset mahalli olan pis yerlerde abdest alınması tenzihen mekruhtur. Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekanlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyoda necaset bulunmadığı için abdest almakta sakınca yoktur. Banyo, lavabo ve klozetlerin farklı mekanlarda yer aldığı evlerde, abdest almaya müsait bir yer varken tuvalette abdest alınmaması daha uygun olur. Sadece tuvalet amacıyla kullanılan mekanlarda abdest veya gusül abdesti almak zorunlu olduğu durumlarda, üzerine necaset sıçratmamaya özen gösterilmeli ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Kolonya kullanmak abdest ve namaza zarar verir mi?

Bileşiminde alkol ve türevi olan katkı maddelerini içeren parfüm, kolonya, el ve yüz kremleri, temizlik ve güzel koku amacı ile kullanılabilir. Zira içilmesinin dışında bir amaçla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte, bu maddelerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Bunları kullanmakla abdest bozulmadığı gibi namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez.