Dini Sorular ve Cevaplar

Abdest Hakkında Sorular 3

Abdest Hakkında Sorular 3
Written by admin

Abdest Bahsi 3

Abdest alırken belirli duaları okumak şart mıdır?

İlmihal kitaplarında abdest alırken her organın yıkanması sırasında okunacak meşhur bazı dualara yer verilir. Hz. Peygamber (sav) her organ yıkanırken okunması için ayrı ayrı dua zikretmese de abdestin bitiminde okunması için ümmetine şu duayı öğretmiştir:

“Ben inanır ve şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Yine inanırım ki Muhammed O’nun kulu ve peygamberidir. Allahım vebi tövbe edenlerden ve temizlenenlerden eyle!”

Hz. Peygamber (sav) kim bu duayı okursa kendisi için cennetin sekiz kapısının açılacağını ve dilediği kapıdan içeri girmesine izin verileceğini müjdelemektedir.

Kötü söz söylemek veya küfretmek abdesti bozar mı?

Küfretmek veya kötü söz söylemek İslam ahlakıyla bağdaşmayan çirkin bir davranıştır. Bir mü’minin bu tür çirkin söz ve davranışlardan uzak durması gerekir. Ancak küfretmek, kötü söz söylemek, dedi kodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz. Çünkü abdest ancak vücuttan çıkan irin, kan, idrar, dışkı ve benzeri şeylerden bozulur. Bununla birlikte kötü söz söyleyenin ya da başkalarına küfredenin abdest alması tavsiye edilir.

Bayılma ve aklını yitirme abdesti bozar mı?

Az ya da çok süre zarfında bayılmak, çıldırmak, akıl hastası olmak, yürüyüşte gayri ihtiyari bir sallantı meydana getirecek derecede sarhoş olmak veya sara nöbeti tutmak gibi aklın algılama gücünü gideren şeylerde abdest bozulur. Bunların kendileri abdest bozucu değildir. Ancak bu durumda olanlar yaptıklarını veya kendilerinden meydana gelen şeyleri bilmedikleri için abdestleri bozulmuş olur.

Abdest organlarını elbiseyle kurulamanın veya abdest suyunun elbiseye sıçramasının sakıncası var mıdır?

Abdest ve gusülde kullanılmış sulara “ma-i musta’mel-kullanılmış su” denir. Kullanılmış su, hükmi kirliliği giderme özelliğini yitirmiş olsa bile, necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür sular bulaşmış olduğu yeri kirletmiş olmaz. Bununla beraber abdest alan kimsenin, hijyen ve temizlik açısından bu gibi suların üzerine sıçramasından kaçınmaya özen göstermesi ve abdestten sonra kağıt veya havlu gibi şeylerle kurulanması uygun olur. Buna imkan bulunmadığında, ihtiyaç halinde kişi elbisesiyle abdest organlarını kurulayabilir.

Abdest bitmeden önce yıkanan organı kurulamak caiz midir?

Abdest alan kişi, abdest organlarındaki ıslaklığı havlu gibi bir şeyle kurulayabileceği gibi kurulamadan da bırakabilir. Kurulamayı abdestin sonuna bırakmak sünnettir. Zira Resulullah’ın (sav) abdest aldıktan sonra yüzünü kuruladığı bir havlusunun bulunduğu rivayet edilmektedir.

Abdest alırken tüm organları ara vermeksizin peş peşe yıkamak (vila) da Hanefi mezhebine göre sünnet olduğundan bir özür olmaksızın abdest bitmeden yıkanan organların kurulanması durumunda sünnet terk edildiği için mekruh işlenmiş olur. Ancak abdest alan kişi, abdest esnasında bir organını yıkadıktan hemen sonra alerji vb özür sebebi ile kurulama ihtiyacı duyarsa bunu yapmasında bir sakınca olmaz.