Cennet nasıl bir yerdir?
Cenab-ı Hakle’m, akla hayale gelmeyen maddî ve manevî nimetlerinin bulunduğu saadet yurdu olan cennet, mü’minlerin makamıdır. Allah’ın rahmet, lütuf, ihsan ve ikramının bol olduğu bir yerdir. Cenab-ı Hak, Cennette her mü’mine iman derecesine ve ameline göre izzet ve ikramda bulunacaktır. Şu anda yaratılmış bulunan cennet, mü’minleri beklemektedir. Oradaki hayat ebedîdir, daimîdir. Orada zaman kavramı yoktur. Sonsuz bir hayat vardır. Oradaki zaman ne milyarla ölçülür, ne de trilyonlarla…
Cennette hiçbir şeklide kir ve pislik bulunmayacaktır. Bir derece dünyada ağaçlarda olduğu gibi, orada tükürük ve sümkürme olmadığı gibi, ihtiyaç giderme de yoktur. İnsanların yiyip içtiği şeyler hoş kokulu bir ter seklinde vücutlarından ayrılacaktır. Cennette her mü’min aynı yaşta, 32 yaşında olacak ve devamlı o yaşta kalacaktır. Çünkü orada büyüme ve gelişme yoktur. Cennette var olan her şey şuurlu, verilen emri dinleyecek yapıda yaratılmıştır. Cennette arzu edilen bir şeyin meydana gelmesi için insanın içinden geçirmesi yeterli olacak. Mesela uçan bir kuşu yemek mi canınız çekti, hemen kızartılmış olarak önünüze gelecek, kuşun etini yedikten sonra tekrar canlanıp uçmasını mı istediniz, hemen kemikleri toplanıp kuş olacak ve uçacak. Bir ağaçtaki meyveyi mi canınız çekti, ağacın dalı hemen uzanacak, önünüze gelecek, fakat meyveyi koparır koparmaz yerine tekrar bir meyve daha bitecek.
Ama cennetin en büyük nimeti Cenab-ı Hakk’m mübarek cemalini görmektir. Yüce Allah, cennette mü’min kullarına nur cemalini gösterecek, mü’minler de dolunayı gördükleri gibi Rablerini göreceklerdir.
Cennetin nimetleri ve oradaki hayatı Kur’an ve hadislere havale edelim.
Cehennemi nasıl anlamalı?
Cenab-ı Hakk’a isyan eden kulların cezalandırılacağı, azap çekeceği ebedî bir hapishane ve bir zindandır. Cehenneme giden kâfirler orada ebedî olarak kalacaklar, hiçbir şekilde çıkamayacaklardır. Çünkü onlar dünyada ebedî olarak kalacak olsalardı, hayatları hep küfür içinde geçecekti. Affedilmeyen günahkâr mü’minler de cehennemde günahları kadar yanacaklar, daha sonra Allah’ın lütfü ve rahmetiyle cennete gireceklerdir.
Cehennemde akla hayale gelmeyen şekilde azap çeşitleri vardır. Cehennem ehli durumlarına göre şiddetli azaba çarpılacaklardır. Kur’an ayetlerinde cehennem hayatı ve oradaki korkunç azap bütün dehşetiyle anlatılır.
Cehennem de cennet gibi şu anda mevcuttur. Cehennemin yaratılması ve varlığı öyle zaruridir ki mesela bir memlekette hiç cezaevi olmasa fakat bir cani çıksa birçok suç işlese oranın idarecisi mutlaka bir cezaevi yapacak, o suçluyu oraya koyacaktır.
Bu örnekte olduğu gibi, kâfir de nihayetsiz manevî cinayeti ile cehennem gibi bir azap yerinin varlığını gerekli kılmaktadır. Cenab-ı Hak da cehennem gibi bir azap yerini yaratacak ve yaratmıştır.
Originally posted 2017-01-07 13:53:16.