İmam-ı Mâlik ve Malikî Mezhebi
İmam-ı Züfer’in görüş ve içtihadı ile amel edilir. Bu umumi bir kaide olmakla beraber, bazı meselelerde bu sıra gözetilmez. İmam-ı Ebu Yusuf ile İmam-ı Muhammed’e iki imam manasında İmameyn denir. Bazı meselelerde farklılıklar izah edilirken ikisinin ismini söylemek yerine bu ifade kullanılır.
İmam-ı Mâlik ve Malikî Mezhebi
İmam Mâlik’in babasının adı Enes’tir. Hicrî 93 tarihinde Medine’de dünyaya gelmiş ve 179’da yine Medine’de vefat etmiştir. İmam Mâlik bütün Müslümanların iftihar ettiği dört büyük müçtehittendir. Dört mezhep imamlarının İkincisi ve Mâliki Mezhebi’nin kurucusudur. İmam Mâlik o sıralar bir ilim merkezi olan Medine-i Münevvere’de Tabimin büyük âlimlerinden ders almış, bilhassa hadis, tefsir ve fıkıh sahasında herkesin müracaat ettiği İlmî bir mertebeye yükselmişti. İmam-ı Mâlik’in Muvatta isimli hadis kitabı ilk telif edilen hadis kitabı olması yanında aynı zamanda “Kü- tüb-ü Sitte” gibi sahih kabul edilir. İmam Mâlik, İmam-ı Azam ve İmam-ı Ebu Yusuf’la görüşmüştü.
İmam Mâlik, takva ehli bir insandı. Resulullah’a olan hürmet ve sevgisinden dolayı ölünceye kadar Medine sokaklarında hayvana binmemişti. Diğer muamelelerinde de son derece örnek bir şahsiyet olarak yaşamıştı.
Mâlikî Mezhebi Medine’de şekillendi. Sonraları Endülüs’e ve bütün Mağrip ülkelerine yayıldı. O toprakların insanları daha çok kırsal kesimde yaşamış olduklarından Mâlikî Mezhebi oralarda tanınmıştı. Bugün yine Sudan, Fas, Tunus ve Cezayir gibi Afrika ülkelerinde Mâlikî Mezhebi yaygındır.