Kabir Ziyaretinin Faziletleri Nelerdir?
Konuyla alakalı hadis-i şerifleri nakletmeden önce sizinle bir anekdot paylaşmak istiyorum; Muhterem Üstadımızın talebelerinden birkaç kişi Buhara’ya meşayih ziyaretine gider. Şah-ı Nakşi Bend (Kaddesellahu Sirrahu)’yu ziyaret ettikleri esnada manada Şah-ı Nakşi Bend (Kaddesellahu Sirrahu) zuhur eder, ziyaretçilerine sitemle: “Üstadınız nerede, onu almadan neden geldiniz!?” der. Bunun üzerine apar topar Türkiye’ye dönerler durumu Üstadımıza bildirirler, Muhterem Üstadımız bunu emir telakki eder güç koşullarına rağmen talebelerine, “Hazırlanın! En kısa zamanda Buhara’ya gideceğiz” der ve Buhara yolunu tutar. Böy- lece mübarek bir davetle iki büyük meşayıhm buluşması meydana gelir. Bundan sonra Üstadımız, Buhara meşayıhmı dört defa daha ziyaret eder.
Kabir ziyareti hakkında hadis-i şeriflerde şöyle buyrulur:
“Ölülerinize Yasin (suresini) okuyun”®;; Da-
vud, Nesai, İbni-i Mace)
Ahmed İbn-i Hanbel buyurur:
“Kabirlere girdiğinizde Fatiha, ihlas, felak ve nas surlerini okuyun bunu(n sevabını) kabir ehline hediye edin zira muhakkak o onlara ulaşır”. (İhya-u Ulumiddirı)
Zahidii’l Kevseri, hadis-i şerif ile alakalı şu nakilleri yapar: Sa’düddin’i Taftazani (Rahtmehullah) şöyle der:
“Kabirleri ziyaret ve hayırları celbedib şer- leri defetme hususunda salihlerin ruhlarından yardım isteme caiz olup, faydası sabittir. Çünkü bedenden ayrılan ruhun, hem bedeniyle hem de defnedildiği toprakla bir nevi ilgisi devam ettiğinden, o toprağı ziyaret edip, ölünün ruhu tarafına yönelen (rabıta yapan) dirinin ruhuyla ölünün ruhu arasında bir nevi mülakat ve ifazat (karşılaşma ve feyiz alış verişi) meydana gelir.”
Kamil zatların ruhları, cesetlerinde durduğu müddetçe kınındaki kılıçlar gibi, cesetlerinden soyulduğunda ise, keskinlik bakımından, kınından çıkmış kılıçlar gibidir. İbn-i Kayyim’in “Ruh” isimli kitabına bakanlar, böyle bir ruha, orduları bozguna uğratma gibi büyük işleri nisbet ettiğini görürler. (Ruhut Tarkan 9/433)