Kuyuya nasıl bir şey düşerse kırk kova su çekilir?
Bir kuyuya tavuk, kedi ve güvercin veya bu büyüklükte bir hayvan düşüp ölür de henüz şişmeden çıkarılırsa kırk kova su çekmekle kuyu temizlenmiş olur. Elli-altmış kova çekmek ise müstehaptır.
Kuyuya nasıl bir hayvan düşerse yirmi kova su çekilir?
Bir kuyuya serçe, fare, kertenkele ve bu büyüklükte bir hayvan düşer, ölür yahut ölüsü kuyuya atılır da henüz şişmeden çıkarılırsa bu kuyudan yirmi kova su çekmekle kuyu temizlenmiş olur. Otuz kova çekmek ise müstehaptır.
Bu konuyla ilgili birkaç mesele:
Deve, koyun, sığır, at ve eşek gibi hayvanların pislikleri kuyunun suyunu pisletmez. Fakat kuyuya bakıldığında bunlar çok görülür yahut her salman kovada bu hayvanların pisliği çıkarsa artık bu su pis kabul edilir ve kuyunun suyu boşaltılır.
Serçe ve güvercin gibi eti yenen ve yenmeyen kuşların pislikleri kuyuyu kirletmez.
Kurbağa, balık, akrep, çekirge gibi akıcı kanı olmayan hayvanların ölüsünün kuyuda bulunması kuyuyu pisletmez.
Temiz bir insan yahut koyun ve sığır gibi eti yenen bir hayvan veya eti yenmeyen kuş, kurt, köpek, çakal gibi bir hayvan kuyuya düşer, fakat ölmeden çıkarılırsa kuyunun suyu pis olmaz. Ancak köpek gibi salyası pis olan bir hayvanın ağzı kuyunun suyuna temas etmişse (değmişse) su pislenmiş sayılır. Suyun tamamının çekilmesi gerekir.
Bir kuyuya düşüp de ölen, fakat ne zaman düştüğü bilinmeyen bir hayvan şişmemiş ve dağılmamışsa; bir gün önce düşmüş kabul edilerek kuyunun suyu yirmi dört saatten beri pis olmuş olur. Eğer düşerek ölen hayvan şişmiş ise ne zaman düştüğü de bilinmiyorsa üç gün üç gece önce düştüğü hesaplanarak kuyunun suyu üç günlük pis olarak kabul edilir. Birinci meselede bir günlük, ikinci meselede ise üç günlük namazlar kaza edilir. Bu suyla gusledilmişse gusül tekrarlanır. Necaset bulaşmış bir çamaşır yıkanmışsa o çamaşır yeniden yıkanır. Bu suyla hamur yoğrulmuş, ekmek yapılmışsa mevcut olan ekmekler yenilmez, hayvanlara verilir.