Namazların Kılınışı
Bir gün içerisinde kıldığımız beş vakit farz namaz vardır. Bu namazların evvelinde veya sonrasında kıldığımız sünnet namazları ve yatsı namazından sonra kıldığımız Vitr-i vacip namazını da eklersek bir gün içinde kıldığımız namazların rekât sayısı 40’ı bulur. Bu farz, vacip ve sünnet namazlar ikişer, üçer veya dörder rekât olarak kılınırlar. Bazı farklar olmakla birlikte bu namazların kılınışı birbirine benzer.
Bundan dolayı biz sabah namazının sünnetinin kılınışını tarif edip diğer namazların farklarını belirtmekle yetineceğiz.
Sabah namazının sünnetinin kılınışı: Önce “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya” diyerek niyet edilir.
Sonra “ALLAH’u Ekber” diyerek tekbir alınır. Sağ el sol elin üzerine gelecek şekilde göbek altında bağlanır. “Sübhaneke” okunur. “Euzu besmele” çekilerek “Fatiha” suresi ve Kur’an’dan birkaç ayet okunur. ALLAH’u Ekber diyerek rükuya gidilir. Rükuda üç kere ALLAH’u Ekber denilir. “Semi’allahü limen hamideh” diyerek rükü’dan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ lekel-hamd” denilir. Sonra, “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır… Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da burun ve alın yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizâsında bulunur. El parmakları birbirine bitişiktir. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede gözler kapalı olmaz. Burada en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir
Sabah Namazının Farzının Kılınışı:
Niyetleri farklı olmak şartıyla, sabah namazının farzı, öğle, akşam ve yatsı namazının son sünnetleri ile diğer iki rekâtlı bütün nafile namazlar bu şekilde kılınır.
Öğle Namazının İlk Sünnetinin Kılınışı:
İlk iki rekât sabah namazının sünnetiyle aynıdır. İkinci rekâtta oturunca sadece “Tahiyyat” okunur. Üçüncü rekâta kalkınca “Besmele” çekilip ilk iki rekât gibi kılınır. Son oturuşta Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunup selam verilir.
Öğle Namazının Farzının Kılınışı:
Öğle namazının farzı ilk sünneti gibi kılınır. Yalnız son iki rekatta “Fatiha” dan başka bir şey okunma.
Öğle Namazının Son Sünnetinin Kılınışı:
Sabah namazının sünnetiyle aynıdır.
İkindi Namazının Sünnetinin Kılınışı:
Öğle namazının ilk sünneti gibidir. Yalnız ara oturuşunda “salli-Barik” duaları da okunur. Üçüncü rekâta kalkınca “Sübhaneke” okunup, “Fatiha”ya başlamadan “Euzu-Besmele” çekilir.
İkindi Namazının Farzının Kılınışı:
Öğle namazının farzıyla aynıdır.
Akşam Namazının Farzının Kılınışı:
Öğle namazının ilk üç rekatı gibi kılınır. Üçüncü rekâttan sonra oturulup “Tahiyyat, Salli-Barik, Rabbena” duaları okunarak selam verilir.
Akşam Namazının Sünnetinin Kılınışı:
Sabah namazının sünnetiyle aynıdır.
Yatsı Namazının Farzının Kılınışı:
Öğle ve ikindi namazlarının farzlarıyla aynıdır.
Yatsı Namazının Son Sünnetinin Kılınışı:
Sabah namazının sünnetiyle aynıdır.
Vitri Vacip Namazının Kılınışı:
Öğle namazının ilk sünnetinin ilk üç rekâtı gibidir. Son rekâtta rükuya gitmeden önce eller kulaklara kaldırılıp tekbir alınır. Tekrar bağlanıp “Kunut” duaları okunarak rükuya gidilir.