Peygamber Efendimiz S.a.v. Hastalanması ve Vefatı
Veda Haccı:
Mekke fethedildikten sonra gerçek kurtuluşun İslamiyet’te olduğunu gören binlerce insan, gruplar halinde Peygamberimiz sav)’e gelip Müslüman olmaya başladılar.
Peygamber Efendimiz (s a v Hicretin onuncu yılinda yüz binden fazla Müslüman’la birlikte Hacca gitti.
Peygamberimizlsav> Arafat’ta yaklaşık 124. 000 Müslüman’a hitaben bir hutbe irad etti. Bu hutbeden sonra mealen şu ayet indi; “Bugün sizin dininizi kemale erdirdim. Üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Ve size din olarak İslam’ı seçtim” (Mâide Suresi: 3)
Peygamber Efendimiz(s a v * ahiret yolculuğunun yaklaştığını anladığı için burada Müslümanlarla vedalaştı. Bu sebeple Peygamberimiz’in(sav bu haccma “Veda Haccı”, bu hac esnasında irad ettiği hutbeye “Veda Hutbesi” denir.
Peygamberimiz(sav 1 Hac ibadetini yerine getirdikten sonra beraberindeki Müslümanlarla birlikte Medine’ye döndü.
Peygamberimiz(s‘a‘v)’in Hastalanması ve Vefatı:
Peygamberimiz(s a v 1 Veda Haccını yapıp Medine’ye döndükten bir süre sonra hastalandı. Hastalığı günden güne artıyordu. Hasta iken de ezan okununca Mescide gidip namazları kıldırıyordu. Ancak vefatına 4 gün kala ağırlaştı ve Hz. Ebubekir’e namazları kıldırmasını emretti.
12 Rebîu’l-Evvel Pazartesi günü öğleye doğru Peygamberimiz’in*53^’ rahatsızlığı iyice arttı. Öğle üzeri elini kaldırarak “Errafikal Ala” (Yüce dosta) diyerek Mevla’sına ruhunu teslim etti. Peygamberimiz’in(sav) vefat ettiği yere defnedildi. Medine’de O’nun kabrinin bulunduğu yere “Ravza-i Mutahhara” denilmektedir.
Peygamberimiz görebilenler ne kadar şanslıymış. Allah gani gani rahmet eylesin.