Sıvı yemeklik yağlara necaset karıştığında iki şekilde temizlenir
- Yağ büyükçe bir kaba dökülür içine de kendi miktarmca su konur ve karıştırılır. Yağ suyun üzerine çıkacağından alınarak başka bir kaba konur. Bu iş üç defa tekrarlanırsa yağ temizlenmiş olur.
- Bu usul daha kolaydır. Yağ, altında musluğu bulunan bir bidona konur. Üzerine de o miktarda su dökülür. Daha sonra musluk açılarak alttan su boşaltılır, yağ bidonun içinde kalır. Üç sefer bu iş tekrarlanınca yine yağ temizlenmiş sayılır.Bakır ve alüminyum gibi madenlerden ve camdan yapılmış olan kaplara necaset bulaştığı zaman, üç defa yıkayıp pisliğin izi kalmadığı takdirde temizlenmiş olur.Kuruduktan sonra izi görülmeyen bir pislik bedenin veya çamaşırın herhangi bir tarafına değdiği unutulsa yahut neresine değdiği tam olarak bilinmese bedenin veya çamaşırın bir tarafı yıkanınca temiz olsa da şüpheden kurtulmak için tamamını yıkamak daha iyi olur.Süt, pekmez ve bal gibi sıvılara temiz olmayan bir şey karıştığı zaman, bir kaba konur, üzeri de su ile doldurulur, bu maddeler kendi miktarlarında kalıncaya kadar kaynatılır. Bu şekilde üç defa yapılırsa temizlenmiş olurlar.
- Silerek temizleme
Ayna, cam, bıçak, düz tahta, mermer, masa ve tepsi gibi eşyaya yaş veya kuru bir necaset bulaşır kirlenirse üzerinde pisliğin izinin kalmadığı kanaatine varıncaya kadar silinmek suretiyle temizlenmiş olur. Dokunan pislik görünebilecek bir şekilde bulunmasıyla, kuruduktan sonra görünmemesi arasında bir fark yoktur. Bu silme işi, bez, sünger, yaprak ve toprak gibi şeylerle yapılabilir. Necaset bulaşan bu eşya, pürüzlü, nakışlı veya oymalı olur da pislik aralarına girerse silmek yeterli gelmez, mutlaka yıkanmaları gerekir.
- Ateşle temizleme
Bazı durumlarda ateşe sokup yakmakla da temizlik yapılır. İslâmî usulle kesilmiş olan bir hayvanın başı üzerinde kan bulunursa ateşe konulup yakıldığı takdirde temizlenmiş olur. Ayrıca yıkamaya gerek kalmaz.
Bıçak ve şiş gibi madenî eşyaya kan bulaştığı zaman yine ateşe sokup çıkarmakla temizlenmiş sayılır.
Tezek ve diğer necasetler yakılıp kül olduktan sonra bu kül temiz sayılır.
- Kazımakla temizleme
Pisliği emmeyecek şekilde olan ayakkabılara kuruduktan sonra görülebilen necaset bulaşır ve kurursa kazımak suretiyle temizlenir. Bu mümkün olmazsa yere sürtmekle de temizlenebilir. Fakat pislik yaş olur veya idrar
gibi kuruyunca görülmeyen bir necaset ise ancak yıkamakla temizlenmiş olur.
Üzerine necaset bulaşmış olan bir tahta verniklenmemiş ve boyanmamış şekilde yeni ise yontularak temizlenir. Çünkü bu halde iken idrar gibi üzerine dokunan bir pisliği emmiş olabilir. Şayet tahta pisliği emmeyecek şekilde kuru ve eski ise sadece yıkamakla temizlenebilir, yontmaya gerek yoktur.
Margarinlere ve donmuş halde bulunan yağlara bir necaset bulaşmış olsa pislenen kısım oyulup çıkarıldıktan sonra yağ temizlenmiş olur.
Üzerinde necaset olan bir toprağın, üst kısmını altına getirmekle temizlenir.
Elbiseye dokunan meni, su olmadığı takdirde eğer kurumuş ise ovalamakla temizlenir. Fakat bedene bulaşan meni ancak yıkamak suretiyle temizlenebilir.
- Bir şeyin aslını değiştirerek temizleme
Pislenmiş olan zeytinyağı, sabun yapılmakla temizlenmiş olur, sabun olarak kullanılabilir.
Üzüm suyuna necaset düşmüş, damlamış olsa ve her tarafına dağılmış bulunsa sirke yapılmakla temizlenmiş olur. Bu sirke temizdir, kullanılabilir.
Aynı şekilde şarap da sirke haline getirilerek temiz hale gelmiş olur, yani sirke sayılır.
Tuz gölü içine düşerek bütünüyle tuz haline gelmiş olan bir hayvan temizlenmiş olur. Çünkü o artık tuz olarak kabul edilir.
Fakat bunlarla birlikte içine necaset düşmüş olan bir süt peynir yapılmakla, pis olan bir buğday öğütülüp ekmek yapılmakla temizlenmiş olmaz. Çünkü bunların esas itibariyle mahiyetleri değişmemektedir.
- Boğazlayarak temizleme
Domuzun dışında eti yenen ve yenmeyen bütün hayvanlar dinî usule göre kesilince eğer üzerinde kan veya başka bir necaset yoksa derileri temiz sayılır, ihtiyaç hâlinde böyle bir derinin üzerinde namaz kılmabilir.
Yine domuz dışında ölmüş olan hayvanlarm kemik, kıl, boynuz, tırnak ve pençe gibi parçaları temizdir. Bunların insanın üzerinde bulunması namaza engel olmaz.
- Tabaklama yoluyla temizleme
Domuzdan başka bütün hayvanların derileri tabaklanmakla temiz olur. Bu tabaklama işi çoğunlukla derinin iç kısmına şap, tuz veya benzeri kim- ‘ yasal ilaçlar konarak yapılmaktadır. Fakat üzerine toprak serpmek, güneşe ve rüzgâra karşı bırakmakla da yapılabilir. Her iki halde de tabaklanan deri temizdir. Bunlar her türlü ihtiyaç için kullanılabilir.
Dinen necis (pis) sayılan bir şey tabaklanmış bir deriye bulaşmış olsa bu deri üç defa yıkanmakla temizlenir. Yine nasıl tabaklandığı kesin olarak bilinmeyen ve nasıl bir madde ile tabaklandığında şüphe edilen bir deri önceki halde olduğu gibi üç defa yıkamakla temizlenmiş olur.