Dini Sorular ve Cevaplar

Gusül Bahsi – Gusül Hakkında Sorular 3

Written by admin

Gusül Bahsi – Gusül Hakkında Sorular 3

Gusülde ağza ve buruna su vermenin ölçüsü nedir?

Gusül abdesti alırken ağza ve buruna su vermek farzdır. Ağza su verirken suyu boğaza kadar ulaştırıp ağzı çalkalamak ve buruna su verirken de genze kadar suyu çekmek ise sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların boğaza veya genize su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Onlar, gusülde ağza ve buruna su verirken abdestte yaptıkları gibi yaparlar.

Abdest alabileceği uygun bir ortam bulunmayan kadın, teyemmüm ederek namazını kılabilir mi?

Kadının abdest alırken avret yerleri namahrem kimseler tarafından görülecekse kendisi hükmen suyu kullanmaktan aciz kabul edilir ve teyemmüm ederek namazını kılar.

Ancak abdest alabilecek uygun bir ortam bulamayan kadın, namaz vaktinin sonlarına kadar bekler. Eğer vaktin çıkacağından korkarsa teyemmüm ederek namazını kılar. Bununla birlikte ihtiyaten o namazı iade eder.

Kadınlar abdest aldıktan sonra oje veya ruj sürerek namaz kılabilir mi?

Abdest veya gusülde genel ilke, her birinde yıkanması farz olan uzuvları hiçbir kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Dolayısıyla abdestte veya gusülde yıkanması farz olan uzuvlara daha önceden oje, ruj ve benzeri suyun bedene ulaşmasına engel olacak türden maddeler sürülmüşse bunların gusül ve abdestten önce bulundukları yerden temizlenmesi gerekir.

Gusül ve abdest aldıktan sonra makyaj yapmak veya oje sürmekle abdest bozulmaz. Bu şekilde yapılan bir makyaj ile namaz kılınabilir.

Abdest konusunda özürlü bir kimse cemaate namaz kıldırabilir mi?

Abdestle özrü olan bir kimse, özrü olmayan kişilere imamlık yapamaz. Aynı şekilde akli melekesi yerinde olmayan olana, Kur’an okuyamayan okuyabilene, elbisesi temiz olmayan olana imamlık yapamaz. Çünkü imam kendisine uyan kimselerin durumundan daha aşağı olmamalıdır.

Akli dengesi yerinde olmayan kişi gusül ile mükellef midir?

Kişinin dinen sorumlu olması için eda ehliyetine sahip olması gerekir. Eda ehliyetine sahip olabilmek için de akli melekelerinin yerinde olması ve ergenlik çağına ulaşması şarttır. Bu iki taşıyan herkes, dinen sorumlu kabul edilir. Zihinsel engelliler eda ehliyetine sahip olmadıkları için gusül, abdest, namaz vb dini vecibelerde yükümlü değillerdir.

Abdestli olup olmadığını unutan ya da abdestinden şüphe eden bir kimse ne yapmalıdır?

Bir kimse abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse de abdestsiz sayılır. Çünkü kesin olarak bilinen bir şey şüphe ile ortadan kalkmaz.