Dini Sorular ve Cevaplar

Gusül Abdesti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Written by admin

Gusül abdesti alırken neden su dökmeye baştan başlanır?

Gusül abdesti alırken su dökmeye baştan başlamak, sonra sağ omuza dökmek ardından sol omuza dökmek ve suyu her döküşte vücudu ovmak gerekir. Bu sayede su vücuda hemen sirayet eder ve farz birinci döküşte yerine gelmiş olur.

Yıkanırken avret yerlerini örtmek gerekir mi?

Çıplak durmak dinimizde hoş görülmemiştir. Çıplak yıkanmak da aynı şekilde uygun görülmez. Yıkanırken avret yerlerini örtmek guslün edeplerindendir. Gusül abdesti alırken (abdest mahalli açıksa) kıbleye karşı dönülmez, dua okunmaz, konuşulmaz. Yıkanma esnasında avret yeri örtülü olmakla beraber avret yerine bakmak kendisine helal olmayan bir kimsenin görmeyeceği bir yerde bulunmak da müstehaptır. Yıkanırken veya giyinirken avret yeri açılmış olabilir. Hadis-i şerifte şu şekilde buyurulmuştur;

“Allah şüphesiz ki haya ve edep sahibidir; ayıpları da örtendir. Hayalı olmayı, ayıpları örtmeyi çok sever. Sizden biriniz de yıkandığı zaman örtünsün.”

Başka bir rivayete göre ise gusletmek veya avret mahallinin temizliği için kısa bir zaman zarfında çıplak olarak yalnız bulunmaz caizdir.

Cuma namazı için gusül abdesti almak sünnet midir?

Cuma, günlerin efendisidir. Cuma namazının fazileti, o günün faziletinden üstün olmakla alınacak guslün namaz için olması racih kavildir. Perşembe günü veya Cuma gecesinde edilecek gusül ile sünnet yerine gelmiş olur. Fakat Cuma namazından sonra alınan gusül abdesti sünnet yerine geçmez.

Originally posted 2018-10-11 12:43:57.