Mübarek Gün Ve Geceler

Ramazan Ayının Güzellikleri

Written by admin

Çok şükür bir Ramazan ayına daha yaklaştık. Müminler için bir sevinç konusu olan Ramazan 15 Mayıs Salı akşamı başlamış olacak. İlk sahurumuzu yapacak ve oruçlarımızı tutmaya niyet edeceğiz. İslam dininde 12 ay arasında Ramazan ayına ayrı bir önem verilmiş ve Efendimiz (SAV) hadisleri ile bu ayın güzelliklerini insanlara anlatmıştır. İsmi Kur’an-ı Kerim’de geçmekte olan yegane ay da yine Ramazan ayıdır.

Kur’an’ın bu ayda indirilmiş olması, bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesinin Ramazanın son 10 gününde olması, İslam’ın 5 temel ibadetinden biri olan orucun Ramazan ayında tutulması müminlerin bu aya ayrıca önem vermesini gerektirmiştir.

Ramazan gelirken güzellikleri ile birlikte gelir. Evler bereketlenir, sofralar şenlenir, insanlar orucun verdiği merhamet duygusu ile yardımlaşmaya daha meyilli olur. Fıtır sadakası bu yardımlaşmanın en basit örneklerinden birisidir. Ayrıca zekatın da Ramazan ayı içerisinde verilmesinin daha evla olduğu düşünülmektedir.

 

 

Şeytanların Zincire Vurulduğu Ay

Efendimiz SAV hadisi şeriflerinde bu ay ile ilgili birçok önemli noktaya değinmiştir. Bunlardan biri bu ayda şeytanların zincire vurulması, cennet kapılarının açılarak cehennem kapılarının kapatılmasıdır. Hadisteki ifadesi ile;

“Ramazan ayı gelmiştir. O mübârek bir aydır. Allah o ayda size orucu farz kıldı. O ayda cennet kapıları açılır; cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur. Onda bin aydan hayırlı bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi’nin hayrından mahrum kalırsa, her hayırdan mahrum kalmıştır.”

Kur’an Mukabeleleri İle Gönüller Huzur Bulur

Efendimiz (SAV) her sene Ramazan ayında Cebrail ile Kur’an-ı mukabele ederdi. Vefat ettiği sene ise iki defa mukabele etti. Bu ay Kur’an’ın indirildiği ay olduğu için bu ayda Kur’an okumaya özen göstermek önemlidir. Kadınlar evlerinde ya da camilerde yapılan mukabeleler ile Kur’an iklimine yol alırken erkekler için ise yine camilerde yapılan mukabeleler büyük bir sevap kaynağıdır.

Yardımlaşma Ve Dayanışma Ayı

Ramazan ayında başta fıtır sadakası olmak üzere yardımlaşmanın birçok yolu var. Özellikle bir insana oruç açtırmanın sevabı ile ilgili birçok hadis bulunduğu düşünülürse bu ayı misafirin bereketinden mahrum geçirmek çok büyük bir zarar olacaktır. Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur:

“… Ramazan yardımlaşma ayıdır ve o ayda mü’minin rızkı artar. Kim bir oruçluyu iftar ettirirse bir köle azat etmiş gibi olur ve günahları için de bağışlanma olur.”

Bu ayda gerek erzak paketleri dağıtılması, gerek oruçlulara iftar açtırılması gerekse farklı şekillerde ihsanda bulunma kişinin karşısına ahirette büyük bir sevinç kaynağı olarak çıkacaktır.

Amellerin Karşılıklarının Fazla Fazla Alındığı Ay

Ramazan ayında yapılan ibadet diğer aylarda yapılan ibadetlerden çok daha değerlidir. Oruçtan halsiz düşmüş, güçsüzleşmiş bedenini ibadetü taata yönlendiren kişi karşılığını Rabbinden fazlası ile alacağını Efendimiz (SAV)’in hadislerinden öğrenebilmektedir. Örneğin bir hadisi şerifte Efendimiz; “Oruçlu için iftar edinceye kadar melekler istiğfarda bulunur” demektedir.

Farklı bir hadiste ise Ramazan ayında yapılan bir nafile ibadetin diğer aylarda yapılmış farz bir ibadet gibi olduğu, farz bir ibadetin ise diğer aylarda yapılan 70 farz ibadete denk olduğu ifade edilmektedir.

Cennet Kapılarının Açıldığı Ay

Bu mübarek ayın bir diğer güzelliği ise cennet kapılarının açılması ve cehennem kapılarının kapanmasıdır. Elbette bu ayda vefat eden kullar için cennet bir garanti değildir ancak oruç ibadetinin ve manevi iklimin de etkisi ile insanlar bu ayda günahlar ile aralarına daha kolay mesafe koyabilmekte ve bu sayede cennete yaklaşarak cehennemden uzaklaşabilmektedir.

Ramazan ayını iyi değerlendirebilmek kişinin elindedir. Bu ayda ibadetlerimizi aksatmamalı ve Allah’ın kullarından talep ettiği vazifeleri yerine getirmeye gayret göstermeliyiz. Bir gülümsemenin bile sadaka olarak kabul edildiği dinimizde sevapları kazanmak oldukça kolay. Yeter ki isteyelim.