Dini Konular

İdrar nasıl temizlenir? Halı nasıl temiz olur?

idrar nasıl temizlenir
Written by admin

İdrar nasıl temizlenir?

Elbiseye bulaşan pislik idrar gibi kuruduktan sonra izi görülemeyecek bir cinsten ise temizlendiğine kanaat gelinceye kadar yıkanıp sıkılır. Bu da üç defa yıkamak, her yıkayışta kişinin gücünün yettiği kadar sıkmasıyla yapılır. Fakat üçüncüde iyice damlası kesilinceye kadar sıkmak lazımdır. Bu iş bittikten sonra yıkanan eşya, yıkayan kişinin eli ve kullanılan kap te­mizlenmiş sayılır. Hatta iyice yıkadıktan sonra bir defa sıkmakla da temiz­leneceğine dair kolaylaştırıcı bir görüş fıkıh kitaplarımızda kaydedilmekte­dir.

Halı nasıl temiz olur?        

Pislik bulaşan yer halı, kilim, hasır ve keçe gibi sıkılması mümkün ol­mayan bir eşya ise ve büyükçe bir kap içinde yıkanacaksa üç defa yıkanır, her yıkayışta su damlası iyice kesilinceye kadar bırakılmakla temizlenmiş sayılır. Fakat böyle bir şey akarsuda, büyük bir havuzda veya bolca su dö­külerek yıkanıyorsa iyice temizlendikten sonra bir defa yıkamak yeterli ge­lir. Ayrıca üç defa damlalarının kesilmesini beklemeye gerek kalmaz.

Çömlek, küp ve güveç gibi hammaddesi toprak olan ve ateşte pişirilerek yapılan kaplara necaset bulaştığı zaman her defasında damlaları kesilmek şartıyla üç sefer yıkanıp kötü kokusunun giderilmesiyle temizlenmiş olur.