Dini Konular

Abdestin manası, maddî ve manevî hikmetleri

Abdestin manası, maddî ve manevî hikmetleri
Written by admin

Abdest

Abdestin manası, maddî ve manevî hikmetleri

Abdest, yüzü ve dirseklerle birlikte elleri yıkamak, başının dörtte birini mesh etmek, topuklarla beraber ayakları yıkamaktan ibaret olan bir temiz­lik ve bir ibadettir.

Kur’an-ı Kerim’de de Rabb’imiz abdest hakkında şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve ellerinizi dirsekler­le beraber yıkayın. Başlarınızı mesh edin. Ayaklarınızı topuklarla beraber yıkayın…”

Abdest, başta namaz olmak üzere bazı ibadetlerin anahtarı olmakla bir­likte, hem maddî hem de manevî olarak yapılan bir temizliktir. Her gün birkaç sefer Allah rızası için abdest alan bir Müslüman, aynı zamanda bir insanın yapması gereken temizliği en mükemmel şekilde yerine getirmiş olur. Çünkü abdest esnasında yıkanan el, yüz ve ayaklar tozlanıp kirlenebi­lir. Yıkanmaları hâlinde hastalık yapan birçok mikroptan korunmuş olu­nur.

Yine her abdest sonrasında kendimizde bir ferahlık ve rahatlık duyarız. Özellikle el, yüz ve ayaklarımıza su değdikçe üzerimizdeki ağırlığın gidip hafifliğin geldiğini hissederiz. Diğer taraftan bu organlarımız hep açıkta bulunduklarından abdest alırken yıkanmakla vücudun sıcak ve soğuğa karşı uyumu sağlanır. Devamlı olarak dinç ve uyanık kalır; rehavet ve uyu­şukluktan uzak durur.