Namaz

İşrak ve Kuşluk Namazları

Written by admin

İşrak namazı nedir ve işrak vakti ne zamandır?

İşrak vakti, güneşin doğduktan sonra ufuk hattından 50 derece yükselmesinden itibaren başlayan zamana işrak denir. Halk arasında güneşin bir mızrak boyu yükselmesi diye tabir olunur.

Güneşin doğmasından işrak vaktine kadar farz ve nafile hiçbir namazın kılınması caiz değildir. İşrak vaktiyle birlikte her türlü namazın kılınması helal olur. Bayram namazının kılınma vakti de bu zamandır.

İşrak namazı her mü’mine müstehaptır. Yukarıda tarif edilen vakitte iki rekat kılınır.

 

Duha (kuşluk) namazı ne zaman ve kaç rekat kılınır?

Güneşin doğmasından yaklaşık 45-50 dakika geçtikten sonra zeval vaktine kadar olan süreye kuşluk (duha) vakti, bu zaman diliminde de kılınan namaza kuşluk (duha) namazı denilir. Kuşluk namazı niyetiyle en az iki en çok on iki rekat namaz kılmak menduptur. Ancak sekiz rekat kılınması faziletlidir. Peygamberimizin (sav) kuşluk vaktinde namaz kıldığı ve ashabına tavsiye ettiği hadislerde mevcuttur.

Peygamberimizden (sav) naklen “Enisül Munkatlin” adlı eserde ifade edildiğine göre Hak Teala hazretleri Musa’ya (as) şöyle buyurmuştur:

“Ya Musa! Eğer fakirlikten korkarsan kuşluk namazına sarıl. Kuşluk namazı kılınan ev fakirlik görmez. Eğer ölüm sekeratından korkarsan gece namazına sarıl. Eğer kabir azabından korkarsan akşam ile yatsı namazları arasında iki rekat namaz kıl. Eğer kıyametin şiddetli hallerinden korkarsan fakirlere yemek yedirmeye sarıl.”

Kuşluk namazının kılınış usul ve adabı hususunda Hanefi alimlerine göre kıraatı uzun okunmalı, dört rekatta bir selam verilmelidir. Cehr ile (yüksek sesle) okumak caiz görülmemiştir. Fakat teheccüt namazında cehr (açıktan okuma) caiz görülmüştür.