Tahiyyetü’l mescit namazı nasıl ve ne zaman kılınır?
Kerahat vakit dışında, mescide girenin daha oturmadan iki veya dört rekat tahiyyetü’l mescit namazını kılması sünnettir. Oturmuş dahi olsa zamanı geçmemiş olmakla yine de onu kılar ancak oturmadan kılması efdaldir.
Hadis-i şerifte: “Sizden biriniz mescide girdiği vakit, iki rekat namaz kılmadıkça oturmasın.” Buyurmuştur. “Oturuştan sonra da kılar.” Diyen de olmuştur. Hadisteki nehiy, tenzihiyyeye hamledilmiştir.
Camiye giren kimsenin, mescitlerin sahibi olan Allah’a saygı ve ta’zim ve hürmet etmesi gerekir. Camiye girenin de tahiyyesi iki rekat namaz kılmasıdır. Ancak bu namaz mescidin binasına ve yerine değil onun sahibi olan Allah’adır.
Tahiyyetü’l mescit namazı, o camide kılınan vakit namazı ile de yerine gelmiş olur. İsterse vaktin sünnetini veya farzını kılarken ona niyet edilmemiş olsun. Çünkü oraya girenin namaz kılmasıyla bu maksat yerine gelmiş olmaktadır.
Bir günde mescide giriş tekerrür ederse bir tahiyye namazı kifayet eder. Müteaddit defa mescide giriş ve çıkışlarda tahiyyetü’l-mescit kılmayanların “sübhanallahi ve’l-hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber” demesi menduptur.
Peygamberimizin tavsiyesine uyularak mescide girerken salavat-ı şerifeden sonra “Allahümmeftah ebvabe rahmetik (Allah’ım rahmet kapılarını aç) demek; mescitten çıkarken “Allahümme inni eselkü min fazlık” (Allahım ben senin fazlı keremini isterim) demek menduptur.
Caminin veya mescidin hırsızlık korkusu olmadıkça kapısını kilitlemek mekruhtur.