Tuvalette neler yapılmaz?
Bir ihtiyaç olmadıkça tuvalette konuşulmaz, dua okunmaz, selam alınmaz, ezan okunuyorsa müezzinin sözleri tekrarlanmaz, aksırıldığmda hamd edilmez, sadece kalben söylenir. Mümkün mertebe uhrevî şeyler düşünülmez.
İhtiyaç olmadan avret yerlerine, bedenden ayrılan pisliğe bakılmaz, sümkürülmez, tükürülmez, sağa sola sallanılmaz, tuvalette ihtiyaçtan fazla durulmaz, suyu kullanırken sertçe çarpılmaz, sıçratılmaz. Tuvaletten çıkarken de tuvalet temiz olarak terk edilir.
Diğer taraftan, herkesin gelip geçtiği yol üzerine, cami, mezarlık, durgun ve akarsu kenarlarına, ağaç altına, insanların oturabileceği gölgelik yerlere, ekili tarlalara, ihtiyaç giderilmez. Fakat su döküldüğünde akıp gidebilecek banyoya idrar yapmak mekruh olmaz. Ayrıca sıçrama ihtimalinden dolayı rüzgâra karşı da su dökülmez. İdrar sıçramasından korunmak mümkün olduğu takdirde istenirse ayakta da su dökülebilir. Fakat oturarak yapmak hem temizlik hem de sağlık açsından daha uygundur.
Esas olarak istincadan sonra insanın eli temizlenmiş sayılır. Fakat sabun ve benzeri temizlik maddeleriyle yıkamak daha güzeldir.